Dāņi ir nobažījušies, ka jau 2025. gadā Eiropu varētu sagaidīt lielas laikapstākļu izmaiņas

Zinātnieku grupa no Dānijas ir sākusi ne tikai paust savas bažas, bet burtiski skanēt trauksmes zvanus, cenšoties brīdināt amatpersonas un citus cilvēkus, ka 2025. gadā Eiropu var sagaidīt vienkārši katastrofālas laikapstākļu parādības.

Saskaņā ar viņu aprēķiniem “Vecā pasaule” vienkārši sasals neparasti aukstu laikapstākļu dēļ. Un no tā nav iespējams izvairīties.

Šādu apokaliptisku pētījumu sagatavoja Kopenhāgenas universitātes darbinieki. Un saskaņā ar viņu aprēķiniem 2025. gadā Golfa straume – spēcīgākā Atlantijas okeāna straume, kas pārnes siltumu no ekvatora uz polu un sasilda Eiropu, pilnībā apstāsies.

Jā, šāda prognoze ir izteikta jau agrāk. Bet tad zinātnieki plānoja, ka straume apstāsies ne ātrāk kā 2095. gadā. Tas nozīmē, ka bija laiks padomāt un rūpīgi sagatavoties, bet precizētie aprēķini ir veikuši savas korekcijas.

Tātad saskaņā ar jaunākajiem datiem jau šobrīd straume ir vājākajā stāvoklī pēdējo 1600 gadu laikā. Un tā dēvētais bezatgriešanās punkts tika pārkāpts 2021. gadā.

Kāpēc Golfa straume ir tik svarīga Eiropai?

Lai saprastu, cik svarīga šī straume ir vecajai Eiropai, aplūkosim trīs pilsētas. Paņemsim Amsterdamu, Nikolajevsku pie Amūras un eksperimenta tīrības labad Kanādas ostu.

Tātad, ja mēs ar jums paskatīsimies uz vidējo temperatūru Amsterdamā decembrī, redzēsim, ka tur ir diezgan komfortabli +4,6 grādi pēc Celsija, bet janvārī nedaudz mazāk nekā +3,8 grādi pēc Celsija.

 

Nikolajevskā pie Amūras ir pavisam citādi. Tur vidējā mēneša temperatūra decembrī ir -19,4, bet janvārī -22 grādi pēc Celsija. Arī Kanādas pilsētā ir auksts, un decembrī vidējā mēneša temperatūra ir -14,5.

Ja Golfa straume pārtrauks piegādāt siltumu uz Eiropu, temperatūra Londonā, Amsterdamā un pat Ņujorkā maz atšķirsies no temperatūras ziemā Nikolajevskā pie Amūras.

Lasi vēl: Konfektes vairs veikalā nepērku: gatavoju garšīgu vafeļu desertu, no kura neviens bērns nav atteicies

Nu, šķiet, ka nekas kritisks nav noticis. Cilvēki taču mēdz dzīvot aukstumā.

Tā tas ir, bet šīs pilsētas nav pielāgotas ārkārtīgi aukstiem laika apstākļiem. Un, ja būtu vairāk laika, būtu iespējams pārkārtot apkures sistēmu un sagatavoties. Bet tā kā, pēc zinātnieku aprēķiniem, situācija attīstās gluži kā diezgan populārajā filmā “Diena pēc rītdienas”, viņiem nebūs laika sagatavoties.

Un tagad vēl pie visa tā jāpiebilst, ka politiķi šobrīd ir aizņemti ar pavisam citām lietām, un viņiem, maigi izsakoties, “laikapstākļu apokalipses” ir pilnīgi vienaldzīgas. Tāpēc, kamēr situācija nekļūs patiešām kritiska, viņi nesāks rīkoties, bet būs jau par vēlu.

Leave a Comment